Allt om hus och hem

Allt om hus och hem

Fönster

- Posted in Hus och hem by

Fönster till vårt nya hus

Äntligen har vi köpt vårt drömhus!

Eller, vi har väl egentligen köpt vårt drömsemesterhus, om jag nu ska vara helt korrekt. Jag och min fru har köpt oss en klassisk skånelänga i hjärtat av Österlen.

Vi brukar besöka Österlen åtminstone ett par gånger per år och då bo på bed & breakfast ställen. Det är en smidig lösning men drömmen har alltid varit att äga ett eget hus på Österlen.

Nackdelen med en klassisk skånelänga är ju förstås att en sån byggnad inte är byggd med moderna lösningar och kräver en hel del underhåll.

Det första vi måste åtgärda är fönstren. De är i dagsläget väldigt slitna. Då fönster ska hindra regn och väta från att komma in i huset så är det prio på att få de gamla fönstren utbytta. Taket är som tur är i ganska bra skick, de förra ägarna bytte taket för 10 år sedan så det är förhoppningsvis åtminstone 10-15 år kvar till att man behöver börja fundera på att lägga nytt tak.

Det finns ju onekligen många företag som säljer fönster. Dock går många (de flesta bort) direkt för mig då jag inte vill ha billiga fönster, jag vill ha bra fönster. Med tanke på hur många företag det finns som priskrigar och säljer billiga fönster så måste det ju finnas en stor målgrupp som vill ha så billiga fönster som möjligt.

Med tanke på den typ av väder vi har i Sverige så tycker jag det verkar konstigt att man hellre vill ha billiga fönster än fönster av hög kvalité. Vi har mycket regn, vi har mycket kyla, vi har mycket snö och det tycker jag borde räcka som argument för att köpa fönster som står pall för ganska mycket yttre påfrestning.

Så vi kommer att köpa fönster av hög kvalité och inte de billigaste vi kan hitta. Vi ska definitivt ha fönster som är aluminiumbeklädda på utsidan och som har bra garantier och hög energieffektivitet.

Gamla hus, som vår skånelänga, är ju inte direkt byggda för att vara energieffektiva och där tror jag att fönstren är en viktig del för att hålla uppvärmningskostnaderna nere.

Efter att ha letat runt på internet så tror jag att vi kommer att köpa fönster från Ekstrands. De har även gratis besiktning och ett installerat & klart-koncept vilket är smidigt då det räcker att ha en kontakt istället för att behöva ringa runt till hantverkare efter att man har köpt fönstren. Det är speciellt viktigt för oss som inte bor på Österlen och vet vilka hantverkare som är bra och gör ett bra jobb.

Bild på fönster